Sant Pere, fi de més i impotència

Posted: diumenge, 28 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas:
1

Ahir per la tarda, la colla va actuar al barri de Sant Pere i Sant Pau on va bastir un 5/7, un 4/8 molt treballat i un 2/7 amb símptomes de millora. El 5/7, un altre més al sca i crec que ja he parlat molt d'aquet castell i no cal tampoc abusar parlant de ell, pero del 4/8 no em cansaré...

Ahir, treballat, una mica més que a la Diada del Pati i pitjor que per Sant Joan, on vam fer el millor 4/8 dels que hem fet enguany. I ho torno a dir, em preocupo. Es fá bona feina al assaig, pero després a plaça ni idea. No se si estará ben quadrat, o la pinya o está comode, o el que sigui...pero a plaça es una história. Per el que he vist i sé, el 4/8 que tenim es per tindre un 4/8, rés més. Espero que aixó no passi a ser més greu del que és ja, i espero més encara anar i fer un cop de má.

El 2/7 amb canvis ahir...va anar treballat, pero menys que el 4. Comfio en que aviat el 2/7 li puguem ficar un folre i torni a ser el vaixell insígnia de la Jove, com ho és desde fa uns anys.

Els resultats en global de la actuaciò van ser:

* Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5/7, 4/8, 2/7, p5, 2p4
* Colla Cast. de Sant Pere i Sant Pau: 4/7, id3/7, 3/7, 4/6ag, p5, 2p4
* Nois de la Torre: 4/6ag, i2/6, 2/6, 3/6, p5

Juliol...

Ara encarem un més amb tres actuacions només, pero dos de elles son de compromís i importáncia: La Festa Major de Torredembarra (amb els Nois de la Torre i els Castellers de Vilafranca) i la Festa Major de les Santes, a Mataró (amb els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Vilafranca). Enmig, tenim la actuació de Vilallonga, amb la Vella de Valls, pero que enguany es veurá una mica "eclipsada" per tindre al dia següent les Santes. Es rumoreja bastant sobre les Santes, sobre els castells que pot portar la colla i les intencions que podríem tindre. Ho torno a dir: la Jove fará els castells que cregui convenients, malgrat un o dos "pitonisos" que hi há, que sembla que juguen a la Quiniela amb els nostres castells.

Luxemburg: qué podem veure entre castells i castells?

Posted: divendres, 26 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas:
0

Sovint, quan viatges a una ciutat que no coneixes per referéncias pròximes (un amic que hagi estat en ella, algun documental de friki viatgers d'aquells que posen en La 2 per fer la migdiada) i vas a estar poc temps en ella perquè tens un compromís (diguem-ne així) sempre busques una mica de temps d'oci, una estona, per desconnectar, passejar o simplement prendre algo.

Després del post que vaig escriure fa uns dias sobre la situació de Luxemburg a Europa, la seva história, monuments, etcètera, avui parlarè una mica sobre lo més destacat (segons he pogut buscar i informar-me) que es pot visitar de la ciutat.

* Patejarse la part Antiga: Si tenim ganes de passejar, es pot estirar les cames per el Vall de la Petrusse o per la part baixa de la ciutat. També, es podríen visitar les Casamates, que, per el que he entès son unes túnels defensius medievals, que servíen com refugi a la població de la ciutat durant els setges als que es va veure somesa Luxemburg a la Edat Mitjana.

* Visitar el Palau Ducal: Es la residéncia oficial de la failia reial desde l'any 1890. La part més antiga d'aquet palau va ser el primer ajuntament que va tindre aquesta petita ciutat, a mitjans del segle XVI. Molt a prop, la Catedral de Notre-Damme.

* Museus: Luxemburg té dos importants museus de prestigi internacional: el Museu Nacional d'História i Art, i el Museu de la Villa. Al primer podrem trobar una colecció de pintura i escultura, tant antigua com moderna, així com un restos arqueológics. El segón té un carácter etnográfic i divulgatiu, que mostra la história de la ciutat desde els séus orígens.

* Ardenes: A una hora en tren del centre de la ciutat, si tenim forçes i no és massa tard, podem gaudir de un bosc plé de muntanyes, cascades i castells (de pedra, no humans!). Els dos municipis principals de la zona, Wiltz i Vianden, son plens d'albergs i refugis que están gairebé plens tot l'any de viatjers de tot el món.

* Nord de Luxemburg: La ciutat de Echternach és un petit nuci urbá on abunden les oportunitats de fer activitats a les Ardenes, així com també practicar esports d'aventura.

Sé que ni de bon lluny visitarem ni la meitat de llocs que he dit, pero "en la variedad están los gustos". Amés...sempre tindrem un motiu per tornar si ens agrada, oi?

Sant Joan...un pas mes

Posted: dijous, 25 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas:
3

Pas a pas i sense pressa. I punt. Res de 2/8f ni 5/8. No era el día ahir (per alguns hi había la la possibilitat de portar un d'ells a plaça), hi ha temporada, hi ha actuacions i hi ha ganes, que és l'important ara.

Potser sortir de Sant Joan amb només 2/7, 3/8, 4/8, després de assajar castells com el 5/8 o el 2/8f és pot considerar com un fré a la trajectória ascendent que tenim (diria que avui día, si cotitzéssim en Bolsa, seríem un valor en alça, que es manté ferm i segur i va pujant poc a poc)...pero per mí no. Potser es que ho véig tot amb una perspectiva "foránea", peró es que ahir la colla va fer el paper que li tocava: consolidar. Un 5/8 ahir haguessi sigut la óstia, al igual que un 2/8f...pero potser ahir no era el moment d'arriscar. Era el moment de consolidar castells (com el 4/8 i el 2/7) . Héu fet una molt bona actuació, estem un punt per báix del nivell de l'any passat (l'any passat vam portar si no recordo malament el 2/8f) pero portem més treball a les estructures básiques de 8 i amb castells com el 5/7 dels que us esteu fotent un fart (set descarregats) que servéixen no només per preparar la Catedral, sino per rodar tronc, pinya i canalla.

Els resultats en global de la actuació van ser:

* Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3/8, 4/8, 2/7, 3p5
* Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2/6, 3/7, id4/7, 4/6ag, p5
* Xiquets de Tarragona: 4/7ag, 3/8, 5/7, 2p5
* Xiquets del Serrallo: 3/7, 4/7, 4/6ag, 4p4

La propera actuació és aquet dissabte a les 18:30 de la tarda al barri de Sant Pere i Sant Pau, amb els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Nois de la Torre.

Reus...i Sant Joan...

Posted: dilluns, 22 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas:
0

Després d'un dissabte de visita a Portugal i una nit de festa (i la seva posterior ressaca de diumenge) per Fires a Badajoz, faig un petit anàlisi de l'actuació del dissabte a Reus pel que m'han contat (com fan sempre) els companys de la colla.

Obrim amb el 3/8 (altre més al sac!) i anem a per el 4/8...i aquí...no sé per què no és véu el treball que féu...hi ha una bona feina (em consta, ho he vist i en la meva mesura, he participat) però després a plaça no quadra...i em preocupo (des de fora, es viuen els castells d'altra manera). Estic convençut que s'anirà consolidant, que sortirà perfecte, però ara...és un dels moments en els quals et sents inútil per no poder ajudar. Tinc un petit sentiment de culpa i de rábia...però hi ha condicionaments que no puc obviar, de moment. Voldría ser allà, fer un cop de mà...pero em sembla que em tocará esperar alguna setmana més. Tanquem l'actuació amb un 5/7, i uns pilarets de 5 i de 4.

Els resultats en global de la diada, van ser:

* Xiquets de Reus: i4/8, 5/7, 4/7ag, id4/8, 4/8, p5, 2p4
* Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3/8, 4/8, 5/7, 2p5, 2p4
* Castellers de Lleida: 4/8, 2/7, 5/7, p5, 4p4

Sant Joan

Respecte la diada de Sant Joan...He llegit que la colla prepara el 5/8 i el 2/8f, així com els ja assolits 3/8 i 4/8...jo penso que la colla farà el que tingui que fer (sortir amb tres castells i cap a la revetlla) i punt. Tan de bé que fem el 5/8 o el 2/8f com van publicant, millor per a tots i més festa i bon rotllo que haurà, però no ens fem il·lusions ni falses esperances. La colla farà els castells que cregui la técnica i el Cap de Colla més oportuns per al present i per al futur.

Som-hi Jove!

Brusse-les, Pádua, Orleans, Amsterdam, París...i ara, Luxemburg!

Posted: dijous, 18 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas:
0

Primer va ser a Brusse-les, al 1991 (on la colla va ficar el mocador casteller al Manneken Pis)...després, en 1995 sortim dues vegades fora de les nostres frontres a actuar: a Pádua (Itália) i a Orleans (la ciutat de Joana d'Arc)...un parell d'anys després, Amsterdam veia com els castellers de la Jove de Tarragona col·laboraven amb l'artista Alicia Framis en una perfomance en un concurs artístic (que per cert, vam guanyar), enlairant un 4/7 amb l'agulla sense camises, sense gralles...i el darrer, al 2000 a París...

I enguany, toca a Luxemburg!. Nou anys després, ens anem de viatge a l'estranger, un viatge que ha coincidit amb el 30é aniversari de la colla i, ens anem al Aplec de la Sardana que se celebra en dit país.

Luxemburg...una mica de informació: Suposo, que haurà algú interessat a fer un poc el guiri (depenent del temps que tinguem lliure). A veure..Luxemburg és un país d'origen medieval. Des de principis de l'Edat Mitjana es va erigir com un centre de finances i mercat internacional i un punt estratègic militar destacat (te nombroses fortificacions i muralles). Se li considera país independent de ple dret des de 1867.

A Luxemburg es coneguda també com la "Ville dels Ponts", per la gran quantitat de ponts i viaductes que travessen per la ciutat (al voltant de 115), unint barris i carrers, aixi com fa de nexe entre la part antiga i la part moderna de la ciutat. També li diuen "el Cor Verd d'Europa" per estar envoltada de frondosos boscos. Com a principals monumets, tenim la catedral de la Mare de Déu de Luxemburg, les fortificacions de l'edat mitjana, el Gran Palau del Ducat, i la plaça d'Armes, entre d'altres. Per concloure aquet petita introducció al nostre viatge, dir que Luxemburg és ciutat Patrimoni de la Humanitat grácies a la declaració que va fer la UNESCO en 1994 vers els séus barris antics i fortalesses.

Poc a poc, aniré ficant més informació sobre Luxemburg...en principi, el destí del nostre viatge casteller sembla bonic i interessant.

Cap de setmana: Festa de la Canalla, Diada del Pati i l'Abril...

Posted: dimecres, 17 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas: ,
0

Dissabte (Festa de la canalla a la Rambla Nova): Vam celebrar un dels actes del 30 Aniversari de la Colla: una festa per la canalla, amb el títol "El futur es Jove" durant tot el dia a la Rambla Nova (davant del Metropol). Com be va dir el Cap de Colla, la funció principal no era la de fer propaganda de la Jove, si no apropar la cultura i els valors castellers als més menuts de la ciutat. A banda de les activitats que es van fer, vam realitzar una petita actuació al migdia amb el 2/6 com a construcció més important, a banda del 3/6 i 4/6 nets i un pilar de 5 de comiat.

Diumenge (Diada del Pati a Valls): El diumenge teníem una de les actuacions importants d'aquest primer tram de temporada: la Diada del Pati a Valls, amb la Colla Joves Xiquets de Valls com amfitriona i els Castellers de Terrassa i nosaltres com colles convidades. Malgrat les baixes de tronc, la colla va fer una actuació molt correcta amb un 3/8 a primera ronda (el quart de l'any), un 4/8 amb canvis que va ser tremoladís però que es va descarregat amb una bona feina de tronc i pinya i un 5/7 a tercera ronda (el sisé de la temporada). De comiat un vano de 5.

El resultat de l'actuació, en global, va ser el següent:

* Colla Joves Xiquets de Valls: 3 de 8, 5 de 8, 4 de 8, p5 i 3 pilars 4
* Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3 de 8, 4 de 8, 5 de 7 i vano de 5
* Castellers de Terrasa: 2 de 7, 5 de 7, 4 de 7 amb el pilar i p5

I l'Abril...va sortir al Diari de Tarragona a la edició del Diumenge, a un article que tenía com a títol "Yo soy castellera, como mi abuela"...sense comentaris, jejeje...a la Geno li dura encara el somriure.

La propera actuació serà a Reus aquesta dissabte 20 a les 18:30 per motiu de la seva Festa Major. Actuarem amb els Xiquets de Reus (que volen intentar per primer cop el 4/8, ánims!). i els Castellers de Lleida.

3/9f del Concurs 2008: "Aquí no se rinde nadie, carajo!"

Posted: dilluns, 8 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas:
0


Molts nens petits que desitgen jugar al futbol amb l'equip dels seus amors desitgen ficar un gol decisiu en el moment més adequat, en unes circunstáncias difícils, amb èpica i suspens, i si pot ser, a casa, davant de la seva afició, on se li pugui reconèixer el gol i pudi portar-se tota la glória.

Puc dir, que en el meu cas, amb aquest 3/9f de la foto, em va passar el mateix. Jo, de sempre, he volgut estar amb la Jove (i des del 2004 estic), i sempre he anhelat descarregar un castell de 9 amb la colla. éra una assignatura pendent que tenía desde la meva primera diada amb camisa. Per diferents motius, no ha estat fins a l'Octubre passat que ho vaig aconseguir. El "gol" (castell), no és que fos decisiu, però si que era transcendent. La colla venia d'una Santa Tecla amb el primer 3/9f descarregat en nou anys i amb la recuperació parcial del 5/8, vaixell insígnia de la colla en molts anys. El Concurs era el moment potser, més trascendental i de responsabilitat: fer veure a la gent que lo de Santa Tecla (Diada de Festa Major), no era un fet esporádic, sinó la realitat.

Veig el video encara i tinc la llagrimeta a punt de saltar. Es va sofrir, es va aguantar i malgrat les rebrincades que va haver a la descarregada, és va descarregar amb una mica de patiment (per qui no ho sápiga, els segons estáven completament desquadrats al primer péu i és va decidir llençar amunt al primer cop: la confiança fá moure muntanyes), però així va quedar: descarregat i eufória, en plaça própia, davant de la gent de la colla, la qual ens anima i venia a veure'ns i davant de tot el Mon Casteller: si per Santa Tecla habíem tocat el cel, per el Concurs el vam tornar a tocar...i aquest any...repetim?

Estic il·lusionat i feliç. Veia el divendres a la gent amb la mateixa il·lusió que l'any passat, amb energies renovades, amb gana de castells... A poc a poc, aquesta fam l'anirem saciant amb bons castells i bon rotllo.



pd: He ficat de títol una frase de Fidel Castro que va dir a un discurs. Crec que per molts pot ser un reflexe del que va ser aquell castell: treball, concentració, tensió...

La primera clássica de la temporada

Posted: diumenge, 7 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas:
0

Després d'un assaig el divendres on es va demostrar el treball que portem en les estructures de 2 i de 3, feia mancada donar l'últim toc per a preparar el 4/8 per a l'actuació d'aquet matí al Vendrell. Com va dir el Cap de Colla, primer, el 3/8 i el 2/7, i el tercer castell, el qual es reservava. Tots esperàvem que anés el/4 8, i així ha estat. Els resultats de la diada, en global, han sigut:

* Jove de Tarragona - 3/8, 2/7, 4/8, 2 pilars de 5, 3 pilars de 4
* Joves de Valls - 3/8, 4/8, 5/7, pilar de 5, 2 pilars de 4
* Nens del Vendrell - intent 4/7p, id 4/7p, 3/7, 4/7, 5/6, pilar de 5

Amb la primera clàssica de 8 del any i amb el 3/8 consolidat ja en el repertori de castells d'enguan i en plena fase de puliment del 2/7 i del 4/8, la colla, personalment, encara el decisiu tram de Juny i Juliol amb una gran base de treball, tant en assajos com en actuacions. El ritme que porta la colla (veient desde fora) es bastant bo i aquet treball que s'está fent, ens ajudará i molt al Juliol si el rumor del 3/9f per Santes és cert i podem plantejarnos aquet gran castell


Amunt colla!!

Sobre l'assaig d'ahir...

Posted: dissabte, 6 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas:
0

Primer divendres de assaig, primers folres per mi, primers péus que aguanto enguany, primeres trobades amb gent de la colla que feia temps que no veia (Joan Prats, Cristina, Adrià, etc)... peró abans de anar al assaig, un passeig per la Rambla, per a desconnectar i pensar ja en el poc que queda perquè pugui "pencar" cada dimarts i divendres, sense preocuparme de cuan tinc que agafar el bus, el tren o el cotxe. Vaig aprofitar per a recordar la meva última actuació, la del Concurs i, mirant al mar, recordar aquell 3/9f, el meu primer castell de 9 descarregat, tres anys del primer castell de 9 que váig carregar amb la colla.

Després de recordar, camí al local i al curru. Pilars nets i comença el treball: pinyes de 2, 3, 4 i 5, així com una prova de 2/8f i altra de 3/9f fins quints. Sé que potser sóc el menys indicat per a parlar d'alguns aspectes, però m'agradaria reconèixer el gran esforç que fem, i del que ara no estem adonant.

Ara hi ha un silenci sepulcral (amb algunes excepcions) en cada prova de pinya i tronc. En altres anys, havia una sensació de conya (que es manté, oju!), de falta de concentració...però ara no. La gent sap per on va, participa, hi ha una sensació de "anem per feina i després parlem" que, no només és bo per a la colla, sinó per a la imatge que es dóna als nous castellers que vénen. Es resumeix en una frase mítica del Cap de Colla: treball i concentració.

Un detall que no m'ha agradat gens es l'actitud d'un casteller que, a meitat d'una prova de 2/8f demana "silenci i anem per feina", quan ell mateix trenca la "disciplina" del treball de la colla. Jo, quan vaig entrar a l'agost del 2004, el primer que em van dir lo primer que aquí "mana" el primer home que está a la posició on ets a la pinya del castell (primer lateral, primer dau, home,etc) el Cap de Colla i la gent del séu equip. Ningú a banda d'ells és l'indicat per dir el que ha de fer cap casteller (aconsellar si, manar no)...també m'agradaria que haguessi parlat amb coneixement de causa, perque al lateral on estava jo, ho estáem pasant una mica mal...però com va dir un dia un antic Cap de Colla de la Jove "a tots ens agrada fer d'entrenadors i opinar de tot, inclós sense saber". Amb aixó no vull jutjar a ningú, estic fent una crítica constructiva a aquest detall sense importáncia, però que pot molestar (com em va passar ahir a mí) a un casteller.

Per lo demés, tot bé. Dema h i ha actuació al Vendrell...els objetius ja ho sabem i no cal repetirlos. Jo, mentrestant al cotxe, seguiré la diada. Segur que anirà bé. Els assajos, les ganes de fer bons castells i el bon rotllo que hi há a la Colla, es el millor símptoma.

Amunt companys!

pd: Sergi, váig veure que vas prendre nota del que et vàig dir jeje. Jordi, Pau:
un plaer. Estarem en contacte companys!

El (meu) primer assaig de l'any

Posted: dimecres, 3 de juny del 2009 by Xavi in Etiquetas:
0

Bueno, per al meu cantó, ja ha començat la meva temporada castellera. Ahir, primer assaig amb la colla en aquest any 2009 (el de la consolidació de tot el treball del 2008 i el d'aguaitar altres reptes). Després d'uns vuit mesos sense poder-me enfaixarme, vaig tornar, a l'entrar per la porta del local, a escoltar les riallades de la canalla i les veus dels seus encarregats.

Vaig tornar a dir el meu nom als pinyeros (Sona millor a les pinyes X.Rossell que Rossell II, no?...no m'agrada ser el segon de ningú, jeje) i vaig tornar a saludar a part dels companys i amics que hi ha en el local...i a la "padrineta", la Geno, potser la persona que més es preocupa per mi quan estic allà i sobretot, la qual més em vol (que pots esperar de la teva padrineta castellera?).

Del assaig en si...a veure, proves de 2, 3, 4 net (amb pilar i sense pilar) i 5, i de pinyes...de 2/ 7, 3/8 i 4/8. Em va tocar fer de segon lateral, i res...poca gent. El divendres ja s'animarà la cosa...